Tolmácsolás

Irodánk a fordítás mellett tolmácsolással is foglalkozik. Kérjen tőlünk ajánlatot!

Mit nevezünk általános tolmácsolásnak?

A tolmács a szóban elhangzott szöveget közvetlenül szóban vagy elektronikus eszközök használatával szóban adja át a közönség részére.

Mikor kérjek konszekutív tolmácsolást?

Konszekutív tolmácsolás: a tolmács nem egy időben fordítja az elhangzó nyelvi tartalmat, hanem értelmes nyelvi egységenként, azaz mondatonként vagy gondolatonként.

Üzleti tárgyalásokon, delegációk találkozóin, céges előadásokon általában konszekutív tolmácsolást alkalmaznak. A tolmács az előadó szavait gondolati egységenként adja át a közönségnek.
Nem ritka, hogy a tolmácsnak mindkét irányba tolmácsolnia kell, közvetítő elektronikus berendezésre viszont legtöbbször nincs szükség, mivel a hallgatóság és az előadó közvetlenül érintkezik egymással.

Miben különbözik a szinkrontolmácsolás a konszekutív tolmácsolástól?

Szinkrontolmácsolás, avagy konferenciatolmácsolás esetén a tolmács legtöbbször a tolmácskabinban fejhallgatón hallja a tolmácsolásra váró szöveget és mikrofonba mondja a fordítást. Ilyenkor a tolmács által átadott szöveg majdnem egyidőben hangzik el az előadó által kimondott szöveggel és jut el az elektronika közbeiktatásával a közönséghez.  A hallgatóság, valamint a tolmács között nincs közvetlen kapcsolat.

Ez a fajta tolmács munka a legmagasabb szintű nyelvi és szakmai felkészültséget, állóképességet, stressztűrést követeli meg, mivel a tolmácsnak az információt lényegében valós időben, megfelelő szövegtagolással és hanghordozással kell visszaadnia.

A rendkívüli terhelés miatt a szinkrontolmácsok párban dolgoznak és egymást váltva egyhuzamban összesen 20 percig szinkron- tolmácsolnak.

Szinkrontolmácsoláshoz ajánlott a kellő berendezéseket is beszerezni, amiben szintén szíves örömest állunk megrendelőink rendelkezésére.